Közünk van a játékokhoz

Klasszikusok és utódaik, valóban ennyire rossz a helyzet?

2015/09/22. - írta: Fenrir XVII

ffthennow.png

platefenrirxvii2l.pngMikor pár hete elkezdett terjedni a hír hogy a Final Fantasy XII HD (és X/X-2 HD) ellátogat PC-re, rengeteg kommentet láttam arról hogy a XII milyen rossz, a sorozat egyik mélypontja, melynél csak a XIII trilógia rosszabb, és az a pár játékos aki ezzel ellenkezni mert, irtózatos módon le lett hordva, és támadt egy furcsa gondolatom amit most megosztanék veletek, megkésve, mint mindig.


Mint már tudjátok, aránylag későn érkeztem a videójátékok világába, és az első Final Fantasy játékom pont a tizenkettedik rész volt, és azóta is ott van a top5-be nálam, a politikai körítéssel megáldott sztorija, a végtelen küldetések és titkok halmaza elvett vagy 200 órát az életemből, és még a mai napig nem játszottam ki 100%-ra. Utána jött a XIII és a X, amelyeket szintén imádtam, nem mondom, a XIII tényleg lineáris, pláne a XII nyitott világa után, de ugyan úgy megtudott fogni a harcrendszer és az izgalmas sztori révén. De a gondolatom az volt... Nem lett divat az új részek szapulása? És most nem csak a Final Fantasy sorozatra gondolok.
Tény, a játékok rengeteget változtak, de csak mert valami klasszikus, nem feltétlen jelenti azt, hogy jó is, hisz, gondolom én, a 8-16bit-es korszakban se kapott minden játék 10 pontot, viszont amint megemlít valaki egy "retro" játékot, az biztos klasszikus, úgy is hogy esetleg nem játszott vele, mintha a kór hozná magával ezt a titulust.
Ne értsetek félre, nem arról próbállak most itt titeket meggyőzni hogy a régi játékok rosszak, isten ments, csak azt mondom hogy nem kell mindent szidni ami új, mert már túlságosan divat lett.

resized_optimistic-indie-developer-meme-generator-call-of-duty-aaa-sucks-indie-forever-02a4f0.jpg

Már mindent a divat dönt el, most az Indie is egy divat, vannak elképesztő alkotások, mindenki ódákat zeng róluk, és mégis alig élnek meg a fejlesztők a saját játékaikból, pedig alig egy tizedébe kerülnek mint az AAA címek, elvileg mindenki velük játszik, mégis az a "ronda" *utált-népszerű játéksorozat nevet beilleszteni* milliós eladásokat generál, a kisebb fejlesztők meg sorra zárnak be, most akkor hogy is van ez?

Vegyük a Call of Duty-t mint népszerű játék-sorozat, az első nekem a Call of Duty 4 volt, aztán kaptam ajándékba egy Black Ops II-t, és utána jött a CoD2, és mindet szerettem (szeretem), rövid ideig sikerült kipróbálnom az Advanced Warfare-t is, amit rengetegen szidtak, mivel ez már nem CoD, én mégis élveztem, és mi mást kell tennie egy játéknak, ha nem szórakoztatni? Az AW egy 2015-ös CoD, a régi harcosoknak nem fog tetszeni az ugrálás meg a csúszkálás, de semmi sem örök, a dolgok változnak, lehetett volna csiszolni a CoD4-en (amit a MW2 megtett szépen, ha jól tudom), de még mindig játszanátok a Call of Duty 4.8-al? Nem hinném.
Aztán itt van a Rocket League, mint újabb divat példa, nem tudom hányan tudjak, de a játéknak volt egy apukája, mégpedig a "Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars" amit senki se vett észre, pedig csak 2.49$ a PlayStation Store-on (digital-only PS3 exkluzív a játék). Még régen, mikor a Rocket League nem létezett, kipróbáltam a demó-t, és jó volt, nem volt rosszabb mint a "második" rész, csak csiszolatlanabb, mégis, senki se törődött vele, de akkor most miért tart már 5 millió feletti eladásoknál szinte ugyan az a játék? Mert valaki mondta valakinek aki hallotta valakitől hogy a játék jó, és igaz, a játék nagyon jó, csakúgy mint valamelyik régi sorozat új része, de azokat muszáj leszólni, és velük együtt az azokat a címeket kedvelő játékosokat. Mert ugye sokkal könnyebb úgy gondolni egymásra mint a CoD noob-ra vagy az RPG bolond-ra, ahelyett hogy játékos társak lennénk, hisz 20 év múlva úgyis az Uncharted meg a Halo lesz a retro ;).

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pixelkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr727808632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ldave 2015.09.22. 16:21:18

Nem vagy egyedül, szerintem is a FF XII a sorozat modernkori csúcspontja :)
süti beállítások módosítása